جرثقیل

جرثقیل سقفی آداک تولید کننده جرثقیل سقفی ، جرثقیل دروازه ای ،جرثقیل بازویی ، فروش جرثقیل ستونی وانواع جرثقیل خاص فروش جرثقیل سقفی صنعتی

انواع جرثقیل صنعتی و كارگاهی

جرثقیل :

جرثقیل دستگاهی است كه جهت جابجائی بار در امتداد قائم و افق بكار می‏رود و مكانیزم بالابری نیز جرئی از دستگاه محسوب میشود , جرثقیلهای ثابت یا متحرك بوسیله انرژی ماهیچه ‏ای , الكتریكی و یا تركیبی از آنها بحركت درمی ‏آید
جرثقیلهای صنعتی و كارگاهی( سقفی ،دروازه ای ، بازویی، ستونی ، جرثقیل های خاص و...)

ساخت جرثقیل در صنایع، یکی از مهمترین موضوعات برای افزایش محصول، کاهش هزینه تولید و بالا بردن راندمان و بهره وری، بهبودو توسعه روش های جابجایی و انتقال مواد در کارگاه ها و کارخانه ها می باشد.استفاده از جرثقیل متناسب باعث بهره وری و صرفه جویی در هزینه ها می شود و می تواند ایمنی در کارگاه را نیز تامین کند . از سوی دیگر، خرید جرثقیلی که کارایی آن بیش از نیاز کارگاه صنعتی باشد موجب اتلاف سرمایه خواهد بود. همین امر به روشنی بیان می دارد مشاوره، طراحی ، ساخت نصب ،راه اندازی و سرویس ونگهداری جرثقیل متناسب با کار از چه اهمیتی برخوردار است هنگام طراحی جرثقیل، نکات زیر باید مدنظر قرار گیرند:

1. نوع جرثقیل ، طرز عملکردونوع بهره برداری ازآن (جرثقیل سقفی ، جرثقیل دروازه ای ، جرثقیل بازویی ، جرثقیل های خاص و ...)
2. تعداد و دفعات بارگیری وتخلیه وهمچنین استارت واستوپ های جرثقیل
3. حداکثر وزن قابلجابجا در محدوده كار گیر جرثقیل
4. شرایط کاری و پیش بینی مدت زمان عمر جرثقیل
5. حالت های اعمال بار، ابعاد بار قابل جابجایی در جرثقیل
6. شرایط محیطی و شرایط ویژه

کابین کنترل جرثقیل های سقفی

طراحی و ساخت انواع کابین جرثقیل سقفی و دروازه ای در انواع جرثقیل سقفی تک پل و یا جرثقیل سقفی دو پل و یا جرثقیل دروازه ای تک و یا دو پل در دو حالت ثابت و متحرک توسط شرکت جرثقیل سازی آداک با رعایت معیارهای استانداردی و بالاترین کیفیت تولید می شود جهت اپراتوری برخی از جرثقیل های خاص که نیازمند کنترل و اپراتوری جرثقیل توسط کابین طراحی شده روی خود جرثقیل که روی پل جرثقیل نصب می شود از  این نوع محصول استفاده می شود در صنایعی مانند ریخته گری ، صنایع فلزی و روی اکثر گرپ باگت ها از کابین جهت کنترل و اپراتوری جرثقیل استفاده می شود . شرکت جرثقیل سازی آداک افتخار آن را دارد که برای صنایع مختلف کابین جرثقیل در طرح و ساختار مختلف و طبق استاندارد و همچنین طبق درخواست مشتری را طراحی ، ساخت و تولید نموده است.

بازرسی فنی جرثقیل های سقفی وصنعتی

اهمیت استفاده از جرثقیل ها در صنایع بسیارمشهود است،جرثقیل ، نصب دستگاهها ، ساختمان ها ، بناها ، تخلیه و بارگیری کشتی ها و غیره را آسان تر نموده است . چنانچه از این وسائل به خوبی نگهداری نشود و مورد بازرسی فنی و آزمایش مرتب قرار نگیرد چه بسا ممکن است صدمات جبران ناپذیری به دستگاهها ، تجهیزات و کارکنان وارد آید .
برای جلوگیری از بروز این صدمات و پیش آمدها ، جرثقیل ها و وسائل جابجای بار  بایستی منظم  و تحت برنامه زمان بندی شده ای مورد بازدید فنی و آزمایش قرار گیرند تا نواقص و معایب آنها برطرف و برای کار بدون خطر آماده باشند .
خسارتها و ضایعات بسیاری در اثر بی توجهی و عدم بازدید فنی و آزمایش به موقع جرثقیل ها و وسائل جابجای بار  بوقوع پیوسته که اکثرآنها قابل اجتناب بوده اند . برای جلوگیری از بروز خسارها ی  ناشی از فرسایش و خرابی قطعات ، جرثقیل ها و سایر وسائل بالابر می باید تحت نظام و مقررات بازرسی فنی که از طرف موسسات و سازمانهای ذیصلاح منتشر می شود بطور کامل اجزاء هر دستگاه بر حسب کارکرد آن در زمان معین مورد بازرسی فنی و آزمایش قرار گرفته و در صورت لزوم تعمیر اصلاح و رفع عیب گردد .
 
تقسیمات جرثقیل ها سقفی وصنعتی  :
1-2 – جرثقیل های سقفی ( برقی ، بادی و دستی) (Cranes  Overhead Traveling )
این جرثقیل ها جهت جابجایی بار در محوطه های محدودی مورد استفاده قرار می گیرند      ( سالنها ، انبارها ، کارگاهها ...) ، نیروی محرکه این جرثقیل ها به شرح زیر است :
-جرثقیل برقی : قوه محرکه آن برق است .
- جرثقیل بادی : قوه محرکه آن هوای فشرده است که بیشتر در صنایع  کارخانجات شیمیایی و جاییکه گازها و مواد قابل اشتعال وجود داشته باشد بکار  می رود .
- جرثقیل دستی : توسط زنجیر و قرقره و نیروی دست ، حرکات طولی ، عرضی و بالابردن بار انجام می شود . این نوع جرثقیل ها اکثرا در تلمبه خانه ها و کمپرسورخانه ها برای نصب دستگاهها و تعمیرات آنها که به حرکات آهسته احتیاج است مورد استفاده قرار می گیرند .
2-2 – جرثقیل های متحرک زمینی ( Mobile Cranes )
به جرثقیل هایی اطلاق می شود که قادرند با بار مجاز بطور آویز و با نیروی محرکه خود  ( موتور دیزل ) بر روی زمین حرکت کنند . موارد استفاده آنها در صنایع مختلف ، بسیار گسترده  می باشد .
این جرثقیل ها بطور کلی به سه دسته تقسیم می شوند :
1.                        جرثقیل چرخ دار (Wheel Mounted Crane )
2.                        جرثقیل خزنده کفشک دار مخصوص بارهای سنگین (Crawler Mounted Crane)
3.                        جرثقیل گردون یا غیر گردون که بر روی کامیون نصب میشوند  ( Lorry Mounted Cranes ) ، این نوع جرثقیل ها برای جابجایی بار بطور سریع مورد استفاده قرارمی گیرند .
3-2 جرثقیل های ساحلی :(مخصوص کناراسکله ها وباراندازها)
قوه محرکه اکثر این نوع جرثقیل ها برق و بروی ریل حرکت می کنند .
4-2 جرثقیل های برجی ( Derrick Cranes  & Tower Cranes )
اینگونه جرثقیل ها به طور موقت و درجای ثابت نصب می شوند و برای ساخت بناها و نصب دستگاه ها مورد استفاده قرار می گیرند .
ستون ثابت جرثقیل (Derrick ) توسط کابل فولادی مهار میشوند . این جرثقیل ها اغلب در دوره  بهره برداری صنایع ، کاربردی نداشته و بیشتر در زمان احداث کارخانجات و ساختمانها استفاده می شوند .
5-2 جرثقیل های شناور ( Barge Cranes ) :
این نوع جرثقیل ها بر روی کشتیها و یدک کش ها نصب و قوه محرکه آنها برق کشتی یا موتور دیزل است .
6-2 جرثقیل های مخصوص راه آهن (  Loco Cranes ) :
همانطور که از نام این جرثقیل ها مشهود است ، این نوع جرثقیل ها بر روی واگن راه آهن نصب و قوه محرکه آنها موتور دیزل مخصوص به خود می باشد .کاربرد این جرثقیل ها در شبکه های خطوط آهن برای حمل و نقل بارهای مربوط به راه آهن می باشد.
 
7-2 جرثقیل های دیواری (wall cranes) :
مورد استفاده آنها درکارگاهها است وتوسط اهرم وتیرآهن به ستون های فولادی نصب میشوند.این نوع جرثقیل ها دستی یا برقی میباشند و به طور معمول ظرفیت بار چندانی ندارند.
 
8-2 بالابرهای بادی یا برقی ( Air or Electric Operated Hoists ) :
این بالابرها توسط وینچ و کابل فولادی و قلاب به طور معمول بر روی سطح زمین نصب و مهار میشوند و جهت تعمیرات و جابجایی  دستگاهها در ارتفاع بالا مورد استفاده قرار میگیرند.از این جرثقیل ها در موارد تعمیراتی واحدهای بزرگ استفاده زیادی به عمل می آید.
 
 
3- انواع وسائل بالابر کوچک و سبک دستی و لوازم مربوط به آنها :
 
1-3 جرثقیل کوچک دستی ( chain Block ) :
این جرثقیل ها به طور معمول تا ظرفیت حداکثر پنج تن ساخته می شوند و بر روی ارابه اتصال به تیرآهن و یا بر روی جرثقیل های دیواری نصب می گردند . مورد استفاده آنها جهت جابجایی بارهای سبک می باشد .
 
2-3 ارابه ( Trolley Block ) :
وسیله ای است که به طور معمول توسط چهارچرخ بر روی تیرآهن سقفی نصب می شود و توسط زنجیر و قرقره ( و یا بدون زنجیر و قرقره ) به حرکت در می آید و جهت نصب جرثقیل کوچک دستی بکار گرفته می شود .
 
 
3-3 تیرآهن حمال ارابه  و بار ( Runway Beam ) :
تیرآهن مذکور جهت قرارگرفتن ارابه و بالابر ( جرثقیل دستی ، بادی یا برقی ) بر بالای دستگاههایی نظیر پمپ ها ، تلمبه ها ، کمپرسورها و ... نصب می شود . ارابه و بالابر  بر روی آن به حرکت در آمده و بار را جابجا می کند .
 
4-3 سیم بکسل و اتصالات ( Wire Rope Sling ) :
سیم بکسل با بست پرسی یا به طریق بافتنی ساخته می شود و موارد استعمال بسیاری دارد .
 
5-3 زنجیر بکسل و اتصالات :
دانه زنجیر از فولاد کم کربن و بطریق جوشکاری مقاومتی ( Resistance Welding ) ساخته می شود .
 
6-3 مگنت مخصوص حمل آهن :
مگنت به قلاب جرثقیل وصل و توسط راننده کنترل می شود . موارد استعمال آن اکثرا در کارخانجات ذوب و ریخته گری می باشد.
   4- روش بازرسی و آزمایش لوازم و وسائل بالابرها :
در این بخش نکات مهمی که بازرسان فنی در بازرسی و آزمایش قطعات و لوازم مهم عمومی جرثقیل ها بایستی در نظر بگیرند تشریح گردیده است .
 
1-4 قلابها :
برای کنترل باز نشدن دهانه قلابها در طول عمر آن ، قبل از بهره برداری و آزمایش بار اولیه ، به طور معمول بر روی دهانه قلابها علامتی که نشان دهنده شاخص دهانه قلاب می باشد وجود دارد . پس از انجام آزمایش بار و در بازرسی های بعدی این علامت بررسی و چنانچه دهانه قلاب بیش از اندازه باز شده باشد قلاب بایستی از سرویس خارج شود ، این اندازه تقریبا 8 درصد قطر دهانه قلاب می باشد .
نکاتی که بایستی در بازرسی قلابها به آنها توجه نمود عبارتند از :
ترک خوردگی ، ساییدگی ، شکستگی و روان نبودن کاسه ساچمه و سیستم گریس خوری آن . هم چنین داشتن  بست ایمنی برای قلابها ضروری می باشد safety latch )  (. پیچ دسته قلاب از نظر داشتن لقی، سایش و ترک می باید به دقت مورد بازرسی قرار گیرد ، ترکها را می توان توسط آزمایشات غیر مخرب ( رنگهای نافذ و یا پودر مگنتی ) پیدا و مشخص نمود .بیشترین ساییدگی در کف قلاب یعنی درجاییکه سیم بکسل یا زنجیر بکسل قرار می گیرد ایجاد می شود ، این خوردگی ممکن است یکنواخت و به صورت شیار ایجاد شود و نباید بیشتر از ده درصد ضخامت قلاب در محل ساییدگی باشد . اتصالات قلاب ، بخصوص قلاب هاییکه مستقیما به کابل فولادی و توسط وزنه وصل می شوند از نظر محکم بودن وزنه ، خوردگی و زنگ زدگی کابل و اتصالات می باید بازرسی شوند .
حتی المقدور نباید روی قلاب جوشکاری شود ، در صورت احتیاج به جوشکاری باید ابتدا جنس فلز قلاب مشخص و سپس روش جوشکاری و عملیات حرارتی طبق دستورالعمل سازنده اعمال گردد .
 
2-4 کابل فولادی :
کابل فولادی طنابی است قابل انعطاف که از چندین سیم فولادی با قدرت کششی زیاد ساخته شده و در صنعت برای بالا و پایین بردن بار ، حفاری ، کشیدن بار و غیره بکار می رود . کابل فولادی را از قطر ، تعداد سیم ، تعداد رشته ها ، ساخت و طرز قرارگرفتن و نوع لایه ( شامل لایه مغزی ) و نوع فلز آن تشخیص می دهند .
کابلها از فولادهای مختلف ساخته می شوند و انتخاب آنها بستگی به سرویس ، قدرت کششی و مقاومت آنها در مقابل خوردگی دارد .
بازرسی مرتب از کابل فولادی بهترین راه جلوگیری ازخسارات  ناشی از پاره شدن کابل است .برای بازرسی کامل و طولی کابل ، باید ابتدا آنرا از روی دستگاه باز و تمیز نمود .
برای تمیز کردن کابل باید از برس سیمی و هوای فشرده و پارچه استفاده کرد و از بکاربردن موادی مانند بنزین که روغن داخل کابل را فاسد و در خود حل می کند اجتناب نمود . کابلهای فولادی را باید از نظر خوردگی ، ساییدگی ، پارگی و لهیدگی مورد بازرسی عینی قرار داد .
زمان تعویض کابل فولادی اغلب اوقات مشکلی را برای بازرسان فنی بوجود می آورد ، زیرا تعویض آنها باید همیشه با در نظر گرفتن شرایط کار ، ایمنی و صرفه جویی انجام گیرد ، در صورتیکه نشانه ای از خوردگی زیاد ، پارگی ، ساییدگی و غیره مشاهده شود باید اقدام به تعویض آن نمود ، طبق مقررات و نظام نامه های بعضی از کشور های صنعتی درباره معیار تعویض کابل فولادی بالابرنده بار، اگر سیمهای بریده شده در طولی معادل ده برابر قطرکابل بیش از پنج درصد تعداد کل رشته ها باشد و یا نشانه ای از خوردگی ، پارگی ، ساییدگی و غیره مشاهده شود باید اقدام به تعویض کابل نمود.
چنانچه خوردگی کابل سریع باشد ، باید علت را جستجو کرد ، عدم تناسب ابعاد قرقره با قطر کابل اکثرا باعث ساییدگی سریع می شود .
 
برخی از علل خرابی کابلهای فولادی به شرح زیر است :
-         انتخاب غلط کابل از لحاظ اندازه ، ساخت و نوع .
-         عدم روغنکاری صحیح و بموقع .
-         عبور کابل از روی قرقره و استوانه نامناسب و غیر تراز .
-         بیرون آمدن کابل از روی قرقره و استوانه .
-         روی هم قرار گرفتن و یا پیچیده شدن کابل بیش از اندازه بر روی استوانه .
-         شرایط کار سخت و ضربه های شدید بار بر روی کابل .
-         کار در مجاورت حرارت زیاد .
-         هوای مرطوب و آلوده به گازهای خورنده .
-         استفاده و نصب اتصالی های غلط و غیر استاندارد در انتهای کابل .
 
3-4 قرقره واستوانه کابل فولادی :
قرقره ها باید از نظر ترک ، شکستگی و ساییدگی شیار مخصوص قرارگرفتن و عبور کابل فولادی بازرسی شوند . چنانچه در اثر بار و یا نیروی زیاد ، شیار قرقره ساییده ، گود و گشاد گردد و یا خراش پیدا نماید بایستی تعمیر و یا با قرقره نو تعویض شود ، در غیر این صورت باعث خرابی سریع کابل فولادی خواهد شد . بایستی دقت شود که قطر قرقره کوچکتر از طراحی نباشد در غیر این صورت باعث خمیدگی زیاد و کوتاهی عمر کابل خواهد گردید بوش برنجی و یا بلبرینگ ساچمه ای قرقره که روی محور می گردد بایستی بازرسی شوند ، چنانچه بوش برنجی دارای خوردگی زیاد باشد باید بوش تعویض گردد . قرقره هاییکه دارای ساچمه و بلبرینگ هستند باید دقت شود که ساچمه روان و آزاد بوده و شکستگی نداشته و بخوبی گریس کاری شود .
شیارهای کابل فولادی بر روی استوانه ها نیز باید بازرسی شوند و اگر ساییدگی ، خراش و تیزی پیدا کرده باشند بایستی تعمیر گردند . لبه استوانه نباید شکسته شده باشد و یا طوری باشد که باعث خارج شدن از روی استوانه شود . کابل ها نباید بیش از اندازه لبه استوانه بر روی هم پیچیده و جمع شوند . پس از نصب کابل فولادی بر روی استوانه و آوردن قلاب به پایین ترین سطحی که در آنجا بکار برده می شود ، باید حداقل دو دور طناب بر روی استوانه باقی بماند .
 
3-5 ترمز ها و اتصالات :
ترمزها بایستی از روی کاسه ترمزبازشده و لنت آنها از نظر ساییدگی، شکستگی یا صاف و صیقل و چرب بودن بازرسی عینی گردند. در صورت معیوب بودن، دستور تعویض آنها داده شود.اگر لنت ترمزها صاف شده اما هنوز به پرچ نرسیده باشند ، می توان لنتها رابا برس سیمی و کاغذ سمباده تمیز نمود،اگر لنت ترمزها به پرچ رسیده باشد باید آنها را تعویض نمود.
اگر لنت از نوع چسبیده به کفشک باشد باید دقت کرد که لنت در جای خود ثابت بوده و از کفشک جدا نشده باشد،حداکثر ساییدگی لنت نباید بیش از پنجاه درصد ضخامت اصلی باشد .
کفشک و اتصالات ترمز نظیر میله ها و اهرم ها و پیچ های پایه ترمز بایستی ا زنظر شکستگی ، ساییدگی و ترک خوردگی بازرسی شوند ودرصورت معیوب بودن تعویض گردند.
د ر صورت پیاده شدن و تعویض لنتها ، پس از نصب مجدد می بایست دقت کرد که میله ها در جای خود قرار گرفته باشند و به وسیله میله ضامن مهار و با پیچ محکم شده باشند ، دهانه میله ضامن حتما بایستی باز شود تا در موقع کارو لرزش امکا ن خارج شدن آنها نباشد.
قبل از به کارگرفتن جرثقیل ، لنت ترمزها بایستی با بار میزان شوند به طوریکه بتوانند بار را در هر نقطه به طور ثابت نگهدارند .
اگر لنت ترمز بیش از پنجاه درصد ضخامت اصلی ساییده شده باشد بایستگی اقدام به تعویض آْن نمود، لنت های سوخته یا داری ساییدگی ناهموار و یا لنت هایی که به پرچ رسیده باشند باید تعویض شوند.
کاسه ترمزهایی که براثر تماس لنت و برآمدگی پرچها ، خراش برروی سطح آنها ایجاد شده باشد می باید به وسیله ماشین تراش ، صاف و عیوب آنها برطرف گردد.
 
3-6 زنجیرهای بار و اتصالات ( Hoist Chains) :
زنجیرهای فولادی که برای بالابردن بار مورد استفاده قرار می گیرند به طور معمول از نوع فولاد کم کربن و بطریق جوشکاری مقاومتی ( Resistance Welding ) ساخته می شوند .
برای بازرسی زنجیر بهتر است آنرا از روی جرثقیل پیاده کرد و روی سطح تمیزی قرار داد ، تصمیم مبنی بر پیاده کردن یا نکردن زنجیر از روی دستگاه با بازرسی فنی است ، زمان بازرسی زنجیر بستگی به شرایط کار و حرارت محیط دارد . در شرایط سخت و تکانهای شدید و کار مداوم و حرارت زیاد ( مانند ذوب و ریخته گری فلزات ) زنجیرها بایستی هر شش ماه یکبار مورد بازرسی قرار گیرند ، دوره بازرسی سایر زنجیرها هر سال یکبار می باشد .
عیوب و خرابی زنجیر زنجیر بطور کلی عبارتند از جوش معیوب ، ترک خوردگی ، شکستگی ، ساییدگی ، کشیدگی ، پیچ و تاب و گره خوردگی و زنگ زدگی .
ترکهای جوش ناشی از خستگی بیشتر بر روی جوشهای کم نفوذ و متخلخل و در قسمت داخل حلقه های زنجیر که در معرض اصطحکاک قرار دارد ایجاد و اکثرا با چشم مشخص می گردد ، بنابراین در هر بازرسی بایستی به قسمتهای داخل زنجیر بیشتر توجه گردد .
در سرویسهای بحرانی و حساس ، ترک خوردگی و شکستگش را می توان با کمک رنگهای نافذ با پودر مگنتی مشخص و پیدا نمود . شکستگش حلقه زنجیر اکثرا بعلت محیط کار بسیار سرد و سختی زیاد فلز بویژه در زنجیرهای فولادی که سختی آنها بیش از 375 برینل باشد و یا چنانچه در اثر کار زیاد سخت شده باشد ، ایجاد می گردد .  برای جلوگیری از شکستگی ، این نوع زنجیرها را بایستی در کارگاه مجهز بوسیله بازپخت سختی شان را به حد 300 تا 350 برینل تقلیل داد .
ساییدگی زنجیر که اکثرا از داخل و بین دانه ها ایجاد می شود نباید از مقدار معین که سازنده تعیین می کند بیشتر شود ، این مقدار برای زنجیرهای فولادی کم کربن تقریبا 0.5 میلیمتر در هر 25 میلیمتر قطر می باشد ، در این حد ساییدگی تقریبا 15 درصد از قدرت زنجیر کم می شود ، بار بیش از ظرفیت و یا گیر کردن زنجیر زیر بار و وارد آمدن فشار زیاد باعث کشیدگی دانه های زنجیر می شود ، این کشیدگی و ازدیاد طول در جرثقیل های دستی حائز اهمیت است . در این نوع جرثقیل ها دانه های زنجیر در محل مخصوص خود بر روی قرقره ها جای گرفته و آنها را بگردش در می آورد ، اگر دانه ها کشیده شوند این عمل انجام نمی شود و قرقره ها کار نمی کند و بایستی زنجیر تعویض شود .
کشیدگی جزیی که در اثر ساییدگی بطول زنجیر اضافه می شود  تا حد تقریبی 12 میلی متر در 300 میلی متر قابل قبول  و ایمن می باشد .
تاب و گره خوردگی و زنگ زدگی زنجیر با چشم دیده می شود ، در صورتیکه قابل ملاحظه می باشد باید تعویض گردد ، حلقه ها و سایر اتصالات زنجیر بایستی از جنس فلز باشد و جهت بازرسی عینی باید از روی دستگاه و زنجیر مربوطه پیاده شود ، روش بازرسی اتصالات عینا شبیه بازرسی زنجیر است .
 
3-7 محورها و میله ها :
محور ومیله قرقرها ، استوانه ها و چرخها بایستی از نظر ساییدگی ، ترک خوردگی و شکستگی بازرسی عینی شوند ، چنانچه ساییدگی محورها و میله ها بیش از 0.25 میلیمتر ( 0.01 اینچ ) در هر 25 میلیمتر ( 1 اینچ ) قطر باشد ، باید اقدام به تعویض آنها نمود .
محور تعادل قرقرها ، چرخها و استوانه ها ممکن است با بکار بردن فولاد نامرغوب در ساخت و یا در اثر ضربه های شدید و کار سخت و مداوم و یا خمش ترک بردارند ، این ترکها اغلب در قسمتهایی از محور که تغییر قطر داده شده و لبه های تیز دارد و یا در جوشکاری محور و اطراف آن مشاهده می گردد ، برای مشخص نمودن حدود ترکها می توان از رنگهای نافذ و یا پودر مگنتی استفاده کرد .
محل شیار محورها که به چرخ یا دنده متصل می شوند بایستی از نظر ساییدگی و لق بودن بازرسی شود ، میله ها بخصوص در مورد بست انتهای کابل فولادی بایستی از نظر روان بودن بازدید شوند ، چنانچه میله روان نباشد با حرکت پاندولی کابل بتدریج تنش زیاد بر روی سیمهای کابل در جاییکه به بست متصل می شوند وارد آمده و منجر به پارگی کابل می شود ، بایستی دقت کرد که پیچهای دو سر محور چرخها همگی در جای خود قرار داشته و محکم شده باشند ، مجرای گریس و روغن محورها و میله ها بایستی از نظر باز بودن بازرسی شوند تا در موقع کار بخوبی روغنکاری شوند .
 
 
3-8 چرخها ، دنده ها و چرخ دنده ها :
اکثر جرثقیل های سقفی بوسیله چرخهای فولادی بر روی ریل حرکت می کنند ، این چرخها بایستی از نظر ساییدگی مخصوصا قسمت کف و لبه ها و همچنین از نظر شکستگی ، ترک خوردگی و روان بودن بازرسی عینی گردند .
چرخها اگر دارای یاتاقانهای ساچمه ای باشند باید دقت کرد که روان بوده و کاسه ساچمه شکسته نشده باشد ، چنانچه از نوع بوش برنجی باشد لقی زیاد نداشته باشد ، برای اطمینان از روان بودن و بازرسی چرخ می توان با استفاده از جک روغنی یا بلند کردن جرثقیل ، چرخها را بالا نگه داشت و مورد بازرسی قرار داد .
کلیه دنده های چرخ و محور و دنده های رابط و محل شیار دنده های متصل به محور و کوپلینگ محور به موتور برق بایستی از نظر ساییدگی و پارگی( کوپلینگ ) مورد بازرسی عینی قرار گیرد ، دریچه جعبه دنده باید باز شود و دنده ها از لحاظ خوردگی ، زنگ زدگی ، ساییدگی و شکستگی بازدید شوند ، دریچه جعبه دنده را نباید جهت بازدید در موقع گردش و کار دنده ها باز نمود . ضمنا باید مطمئن گردید که مقدار کافی روغن در جعبه دنده ها باشد ، پیچهای پایه جعبه دنده به بدنه جرثقیل همگی می باید در جای خود قرار داده شده و محکم شده باشند .
 
3-9 ریل ها و اتصالات :
اکثر ریلها از فولاد سخت و دارای کربن متوسط و یا زیاد ساخته می شوند ، جوشکاری این نوع ریلها بایستی طبق روش معین و دستورالعمل سازنده انجام شود ، در غیر این صورت امکان ترک خوردگی بر روی جوش و اطراف آن که تحت تاثیر حرارت قرار می گیرند ، در زمان جوشکاری و هنگام بهره برداری بسیار است .
در بازرسی های اولیه و حین نصب و دوره ای بایستی از این جوشها بازرسی عینی بعمل آید و در صورت نیاز به حصول اطمینان بیشتر با رنگهای نافذ و یا پودر مگنتی آزمایش شوند .
تراز بودن ریلها همراه با تیرآهن حمال زیر ریل و هم چنین هم تراز و موازی بودن ریلها نسبت به یکدیگر بایستی در حین نصب و بازرسی اولیه و قبل و بعد از آزمایش بار ، اندازه گیری شوند و در صورت لزوم میزان و اصلاح گردند . باید دقت کرد که پیچ بست ریلها ( حرکت طولی و عرضی ) همگی در جای خود قرار داده شده و محکم باشند .
3-10 اسکلت فلزی :
تیرهای مخصوص حمل بار ، رابطهای عرضی ، ستونهای اسکلت فلزی ، پل و کالسکه جرثقیل ها بایستی از نظر خمیدگی ، زنگ زدگی ، شکستگی و ترک خوردگی بازرسی عینی شوند .
در بازرسی حین نصب و اولیه می باید  تراز بودن تیرهای حمل بار زیر ریلها و شاقول بودن و مقدار نشست ستونها و همین طور موازی و افقی قرار گرفتن ریلها نسبت به یکدیگر توسط نقشه بردار زیر نظر مهندسین سازه اندازه گیری شود و در صورت لزوم اصلاح گردد . استحکام پیچهای اتصالات مذکور در صورتیکه جدیدا نصب گردیده باشند ، بایستی توسط Torque Meter  قبل و بعد از آزمایش بار کنترل شوند ، بایستی دقت نمود که پیچها طبق مشخصات سازنده باشند .
در بازرسی های دوره ای اتصالات پیچی از نظر استحکام ، ساییدگی ، شکستگی و یا پارگی محل پیچ بازرسی و در صورت لزوم پیچ ها آچارکشی و یا تعویض شوند ، دقت شود که واشر مناسب و شیب دار در زیر پیچ و مهره های تیرآهن بکار برده شود .
اتصالات جوش بخصوص جوشهایی که در محل انجام شده ، می باید از لحاظ کیفی بازرسی و کنترل شود .
در صورتیکه نردبان برای تعمیر ، سرویس و بازرسی جرثقیل طراحی و ساخته شده باشد باید محکم و طوری نصب شود که بتوان بدون اشکال و خطر به جرثقیل دسترسی پیدا نمود .
نرده های جرثقیل ، راهروها ، پلکانها و همین طور صفحات مشبک راهرو بایستی از لحاظ استحکام و داشتن بست کافی بازرسی عینی گردند .
در جرثقل هایی که برای حمل پاتیل مواد مذاب مورد استفاده قرار می گیرند ، جهت حفاظت حرارتی ، ورقه فلزی مقاومی  در زیر تیرآهن مخصوص توسط سازنده نصب می گردد ، وجود این ورقه و وضعیت نصب آن بایستی مورد بررسی قرار گیرد .
ستونهای فولادی در سطح زمین و جاییکه در بتون فوندانسیون قرار می گیرند از نظر زنگ زدگی ، خوردگی ، نشست ، ترک خوردگی و شکستگی پایه های سیمانی بازرسی شوند و در صورت لزوم با نظر بازرس ، بتون و یا خاک اطراف بخشی از ستونهای مخصوص بار اسکلت فلزی برداشته شود .
 
 
 
11-3 وسائل بازدارنده و ضربه گیرها :
در دو انتهای تیر حمال بار ریلهای پل و کالسکه جرثقیل سقفی بایستی حتما وسائل ثابت بازدارنده نصب شود ، این وسائل مانع خروج و سقوط پل یا کالسکه از روی ریلها می گردد ، این وسائل از تیر آهن یا نبشی ساخته می شود و روی تیر حمال بار ریلها توسط پیچ فولادی مقاوم محکم می گردد ، در هر بازرسی بایستی دقت کرد که پیچها همگی در جای خود قرار دارد و محکم شده باشد .
برای خنثی کردن ضربه های شدید ناشی از حرکات طولی و عرضی جرثقیل ، ضربه گیرهایی بر روی پل و کالسکه و در دو طرف نصب می شود ، این ضربه گیرها ممکن است از نوع لاستیکی ، روغنی و یا روغنی فنری با هم انتخاب شوند که از صدمه به جرثقیل جلوگیری کنند .
از نظر ایمنی ، ضربه گیرهای روغنی باید بوسیله کابل فولادی به بدنه جرثقیل مهار شوند که در صورت بریدگی پیچها به پایین سقوط ننمایند ، در هر بازرسی ضربه گیرها بایستی از نظر پارگی ، شکستگی ، سالم بودن و نداشتن نشتی و وجود مهار بررسی و از عملکرد آنها اطمینان حاصل شود .
 
12-3 واحد مگنت و اتصالات :
کلیه جرثقیل های سقفی که نگهداری و جابجایی بار توسط دستگاه مگنت انجام می شود ، به طور معمول می باید مجهز به سیستم باطری اضطراری باشند که در مواقع قطع برق اصلی ، مگنت بتواند بطور اتوماتیک بار را به حالت معلق برای حداقل مدت 20 دقیقه نکهدارد ، در صورتیکه اینگونه جرثقیل ها فاقد سیستم باطری اضطراری باشند بایستی با در نظر گرفتن شرایط کار و در صورت امکان نصب باطری توصیه گردد .
 
مگنت توسط سیستم سیم پیچی که داخل محفظه فولادی قرار گرفته تامین و بوسیله زنجیر با حلقه و اتصالات به قلاب جرثقیل وصل می شود و توسط راننده کنترل می گردد ، در هر بازرسی باید مگنت ، زنجیرها ، حلقه ها و اتصالی ها از نظر ترک خوردگی ، شکستگی و ساییدگی مورد بازرسی قرار گیرند .
 
13-3 کلیدهای ایمنی :
برای جلوگیری از بالا رفتن قلابها  بیش از حدود تعیین شده ، کلیدهای ایمنی برقی بر روی جرثقیل تعبیه می شود که بتواند قلابها را پس از رسیدن به حدود مزبور متوقف و مانع بالا رفتن آنها از آن حد به بعد شوند .
در بعضی از جرثقیل ها برای اطمینان بیشتر ، در فاصله بالاتر کلید برقی ثانوی نیز نصب می شود ، در محل هاییکه راننده قادر به دید بار در سطح زمین یا پایین تر نیست برای جلوگیری از پایین رفتن قلاب بیش از حد معین کلید ایمنی خودکار برای حرکت پایین در نظر گرفته می شود .
برای اینکه حرکت طولی و عرضی  جرثقیل های سقفی از حد معین تجاوز نکند ، در صورت لزوم کلیدهای ایمنی خودکار در دو انتهای تیر حمال ریلها و یا بر روی پل و کالسکه جرثقیل قرار می دهند تا مانع برخورد جرثقیل به انتهای ریل و اسکلت فلزی اطراف گردد ، به جای این کلیدها می توان از کلیدهای روغنی استفاده نمود .
لازم به تذکر است که منظور از نصب این نوع کلیدها محفوظ نگه داشتن دستگاهها می باشد و نباید از آنها برای توقف جرثقیل یا بار استفاده نمود .
در هر بازرسی بایستی این نوع کلیدها و وضعیت نصب آویز گرداننده آنها آزمایش و در صورت لزوم تنظیم گردند.
 
14-3 آزمایش بار :
قبل از انجام آزمایش بار جرثقیل سقفی ویا صنعتی  بایستی یک بازدید عینی از ریلها ، چرخها ، کابلهای فولادی ، قلابها ، ترمزها و اتصالات بعمل آورد که بدون عیب و نقص و همه چیز در جای خود باشند .
در آزمایش اولیه جرثقیل ، حتی الامکان بایستی پل جرثقیل بر روی ستونهای اصلی قرار داده شود و حداکثر خمش عمودی پل جرثقیل اندازه گیری شود ، جهت بدست آوردن حداکثر خمش عمودی بایستی جرثقیل با بار مجاز آزمایش گردد ، برای انجام این آزمایش جرثقیل باید وسط عرض دهانه   پل یا (Span)     قرار گیرد و بار مجاز جرثقیل به مقدار کمی از زمین بلند شود .
مقدار خمش طبق دستورالعمل سازنده اندازه گیری می شود ، در صورتیکه دستورالعمل مشخصی نباشد ، مقذار خمش را می توان بوسیله شاقول که از وسط پل آویزان می شود اندازه گیری نمود .
حداکثر خمش زیر بار مجاز در وسط پل جرثقیل نباید از 750/1 فاصله عرض دهانه تجاوز نماید ، پس از اندازه گیری خمش ابتدا ترمز سپس حرکات طولی و عرضی جرثقیل با بار مجاز آزمایش می گردد ، در این مرحله کلیدهای ایمنی برقی جرثقیل بدون بار آزمایش می شوند .
در صورتیکه آزمایشات فوق رضایت بخش بود ، جرثقیل بایستی با 25 درصد بیشتر از بار مجاز آزمایش نهایی گردد و کلیه حرکات و ترمز ها بخوبی عمل نمایند .
آزمایش اضافه بار بایستی در مورد جرثقیل هایی که دارای دو قلاب یا بیشتر باشند برای هر یک جداگانه انجام شود.
پس از انجام آزمایش بار ، ترمزها از نظر داغ شدن ، بست های کابل فولادی از نظر محکم بودن و سایر قطعات از نظر خمیدگی ، شکستگی ، ترک خوردگی و پوسته شدن رنگها که در اثر فشار بار بوجود می آید بررسی نهایی گردیده و جرثقیل بدون بار حرکت داده شود .
 
4- بازرسی جرثقیل های سقفی ( برقی و دستی ):
به طور کلی بازرسی جرثقیل های سقفی در دومرحله انجام می گردد :
 
1-بازرسی اولیه و حین نصب :
کلیه جرثقیل ها و بالابرها قبل از بهره برداری اولیه بایستی توسط بازرس فنی مورد بازرسی و آزمایش زیر بار قرار گیرند ، نکاتی که می بایست در این بازرسی مورد توجه قرار گیرند به شرح زیر می باشد :
-  قبل از انجام بازرسی و بهره برداری جرثقیل های سقفی وصنعتی باید ابتدا کلیه مدارک ، نقشه ها ، مشخصات و گواهینامه های سازندگان ، لوازم و قطعات جرثقیل ها و بالابرها بررسی گردیده و خلاصه مشخصات فنی آنها توسط بازرس فنی استخراج شود . در این بررسی بازرس با نحوه طرح ، ساخت ، جنس و مشخصات و استانداردهاییکه در ساخت آنها بکار گرفته شده آشنا می شود تا پس از بازرسی مطمئن گردد که قطعات مطابق طرح و مشخصات سازنده و استاندارد معین ساخته شده و دارای گواهینامه سازنده می باشند ، در صورت عیب و نقصی در مدارک ، نیازهای بازرسی فنی جهت تکمیل و یا تکرارآزمایش دستگاه به سرپرست واحد اعلام می گردد .
-  سپس بایستی یک بازرسی عمومی از کلیه قطعات نصب شده و یا در حال نصب بخصوص قطعات حساس مانند ترمز ، کابل های فولادی ، قلاب ، مگنت و کلیدهای ایمنی  جرثقیل بعمل آورد و اطمینان حاصل شود که به نحو صحیح نصب شده و در حمل ونقل آسیب ندیده و اتصالات آنها بدون عیب و نقص می باشند .
-  بازرسی عینی از اسکلت فلزی ، تیرآهن حمال ، ستون ها و ریلها و اطمینان از بکاربردن اتصالات صحیح و کنترل پیچها و بی عیب بودن چوشکاری ها نیز از وظایف بازرس فنی جرثقیل ها  می باشد . چنانچه بازرس لازم تشخیص دهد بررسی و محاسبات تیراهن حمال و ستونها برای حصول اطمینان بیشتر می بایست  توسط مهندسین سازه بعمل آید .
-  هم تراز بودن ریلها و شاقول بودن ستون ها نیز می باید توسط نقشه بردار ، قبل و بعد از انجام آزمایش زیر بار جرثقیل ها انجام شده و تنظیم های مورد لزوم صورت پذیرد .
-  آزمایش زیر بار طبق دستورالعمل آخرین مرحله بازرسی فنی بوده و طی آن مقدار خمش ریل جرثقیل سقفی تعیین و یا معیارهای طرح مقایسه گردد .
-  پس از پایان موفقیت آمیز آزمایشات ، بازرس جرثقیل ها وملزومات مربوط به جرثقیل ها می باید اقدام به تهیه گزارش بازرسی نموده و ضمن انعکاس بازرسیهای انجام شده ، سلامت دستگاه را برای بهره برداری گواهی نماید .
 
2-بازرسی دوره ایج  جرثقیل ها :
پس از بهره برداری از جرثقیل ها ، برای حصول اطمینان از حفظ سلامتشان و تضمین ایمنی کارکرد آنها لازم است که به صورت دوره ای مورد بازرسی فنی قرار گیرند .
زمان بازرسی دوره ای جرثقیل های سقفی برقی واقع در کارگاهها ، انبارها ، کارخانجات ذوب و ریخته گری و سایر مکان هایی که از جرثقیل به طور دائم استفاده می نمایند هر سال یکبار می باشد ، در صورت کار مداوم و 24 ساعته جرثقیل و یا کار نزدیک به حرارت زیاد ، زمان بازرسیهای دوره ای کوتاه تر گردیده و به هر شش ماه یکبار تقلیل پیدا می نماید .

از جرثقیل های صنعتی و كارگاهی می توان به جرثقیل سقفی تک پل ، جرثقیل سقفی دوپل ، جرثقیل سقفی آویز ، جرثقیل دروازه ای ، جرثقیل ستونی ، جرثقیل بازویی ، جرثقیل مونوریل اشاره کرد که در جدول زیر مشاهده می نمایید.


ردیف شرح لینك
1 جرثقیل سقفی تک پل جرثقیل سقفی تک پل
2 جرثقیل سقفی دوپل جرثقیل سقفی دوپل
3 جرثقیل سقفی آویز جرثقیل سقفی آویز
4 جرثقیل دروازه ای جرثقیل دروازه ای
5 جرثقیل نیم دروازه ای جرثقیل نیم دروازه ای
6 جرثقیل ستونی جرثقیل ستونی
7 جرثقیل بازویی جرثقیل بازویی
8 جرثقیل مونوریل جرثقیل مونوریل
9 جرثقیل های خاص و سفارشی جرثقیل های خاص و سفارشی

در زمان کار میان زمین و هوا نباید فقط به شانس تکیه کرد – از تکنولوژی و نوآوری جرثقیل سازی آداک استفاده کنید .
در ضمینه بالابری ،حمل ونقل ،جابجایی جرثقیل سازی آداک یک راه حل مناسب برای نیازهای خاص شما دارد. با توجه به تجربه چندین ساله ما ، ما میدانیم که چه جیزی برای شما مهم است، برای مثال محصولات ابداعی با کیفیت بالا که سرعت بالا و انعطاف پذیری بهینه را فراهم می کند. به علاوه ما شما را با سرویس های جامع و توانایی عملی و اجرایی خود حمایت می کنیم که به شما امکان رقابت می دهد .
تمام اینها و بیشتر ، برنامه های جرثقیل سازی آداک برای بالابری و تجهیزات جرثقیل را شامل می شوند . با استفاده از راه حل های استاندارد و سیستم های انتخابی( خواسته شده توسط مشتری ) ، ما قادر به رویارویی با خواسته های خاص شما هستیم.
به کم قانع نباشید

A. مشاوره فردی و بیطرفانه در همه جا بطور رایگان در دسترس است.

جرثقیل سازی آداک یک مشاوره کارشناسانه را برای شرکت هایی که به دنبال یک سیستم جرثقیل مطلوب برای محدوده و شرایط کاری خود هستند ، پیشنهاد می کند .
خواسته های شخصی و منحصر بفرد شما خط مشیء است برای تکنسین های ما که در راستای آن بطور بیطرفانه به شما پیشنهاد ارائه کنند و یک راه حل مورد پسند مشتری را که مناسب نیازهای خاص شما باشد را طراحی می کنند .
ما را بیازمایید – و از مزیت های سرویس های ما سود ببرید .

B. راه حل های اقتصادی بر اساس نقشه های دقیق پایه ریزی شده اند

برای مطمئن ساختن یک عملیات قابل تکیه از لحاظ سیستم جابجایی مواد و ارزیابی هزینه ها ، یک پروژه می بایست بطور دقیق و متفکرانه جلو رفته باشد .در آن صورت جرثقیل سازی آداک مشتری ها را تشویق می کند که از همان ابتدا با مهندسین و تکنسین های با تجربه ما همراه شوند . در طول انجام طراحی ، آنها قادر خواهند بود که یک راه حل مؤثر و مشتری پسند بر پایه مونتاژهای استاندارد طراحی کنند .

C. تحویل به موقع ، بخشی از سرویس های ماست

جرثقیل سازی آداک تمام قطعات را در زمانی که شما به آنها نیاز دارید فراهم می کند وهمواره در زمان مقرر شده انجام می گیرد .به همین دلیل ما یک سیستم نقشه ریزی و تولید را فعال می کنیم که بازتاب میزان دقت در محصولات جرثقیل سازی آداک است .

D. هر تکنولوژی فقط زمانی خوب است که خدمات پس از فروش آن خوب باشد.

قطعات جرثقیل و ابزار آلات بالابری جرثقیل سازی آداک دارای محکم ترین و بهترین کیفیت و استاندارد های ایمنی است و به خاطر همین اطمینان و اعتبارشان ،مشهور هستند .
در مشکلات و اتفاق های بعید شما می توانید بر حمایت های عالی ما تکیه کنید . ما یک شبکه وسیع خدمات متمرکز را فعال می کنیم . تکنسین های سرویس کار ما بهترین حمایت و پشتیبانی را در صنعت ارائه می دهند .
لوازم یدکی ، از انبار ما در تهران که تمام قطعات و مونتاژها در اینجا نگهداری میشوند ، توزیع میشوند



 



جرثقیل های سقفی صنعتی وکارگاهی




مشاهده کنيد که بالابرهاي سيم بکسلي  وزنجيري برقي BSA crane ارائه شده توسط بنيان صنعت آداک چه کاري مي تواند براي شما انجام دهد . اگر به دنبال بالاترين انعطاف پذيري هستيد ، BSA crane راه حل شماست .

توضيحات بيشتر:

لازم به ذکر است جهت هر نوع سوال و يا نياز به مشاوره همواره کارشناسان ما آماده پاسخگويي به شما عزيزان مي باشند . هرگونه سوال ويا مشاوره درخواستي خود را مي توانيد در سامانه پيامكي شركت با شماره 3000754659 ارسال ودر اسرع وقت پاسخ خود را دريافت نماييد.

مشاهده کنيد که بالابرهاي سيم بکسلي  وزنجيري برقي BSA crane ارائه شده توسط بنيان صنعت آداک چه کاري مي تواند براي شما انجام دهد . اگر به دنبال بالاترين انعطاف پذيري هستيد ، BSA crane راه حل شماست .

توسط : admin | تاریخ : 1398/05/11 | نظرات
انواع جرثقیل صنعتی و كارگاهی

جرثقیل :

جرثقیل دستگاهی است كه جهت جابجائی بار در امتداد قائم و افق بكار می‏رود و مكانیزم بالابری نیز جرئی از دستگاه محسوب میشود , جرثقیلهای ثابت یا متحرك بوسیله انرژی ماهیچه ‏ای , الكتریكی و یا تركیبی از آنها بحركت درمی ‏آید
جرثقیلهای صنعتی و كارگاهی( سقفی ،دروازه ای ، بازویی، ستونی ، جرثقیل های خاص و...)

ساخت جرثقیل در صنایع، یکی از مهمترین موضوعات برای افزایش محصول، کاهش هزینه تولید و بالا بردن راندمان و بهره وری، بهبودو توسعه روش های جابجایی و انتقال مواد در کارگاه ها و کارخانه ها می باشد.استفاده از جرثقیل متناسب باعث بهره وری و صرفه جویی در هزینه ها می شود و می تواند ایمنی در کارگاه را نیز تامین کند . از سوی دیگر، خرید جرثقیلی که کارایی آن بیش از نیاز کارگاه صنعتی باشد موجب اتلاف سرمایه خواهد بود. همین امر به روشنی بیان می دارد مشاوره، طراحی ، ساخت نصب ،راه اندازی و سرویس ونگهداری جرثقیل متناسب با کار از چه اهمیتی برخوردار است هنگام طراحی جرثقیل، نکات زیر باید مدنظر قرار گیرند:

1. نوع جرثقیل ، طرز عملکردونوع بهره برداری ازآن (جرثقیل سقفی ، جرثقیل دروازه ای ، جرثقیل بازویی ، جرثقیل های خاص و ...)
2. تعداد و دفعات بارگیری وتخلیه وهمچنین استارت واستوپ های جرثقیل
3. حداکثر وزن قابلجابجا در محدوده كار گیر جرثقیل
4. شرایط کاری و پیش بینی مدت زمان عمر جرثقیل
5. حالت های اعمال بار، ابعاد بار قابل جابجایی در جرثقیل
6. شرایط محیطی و شرایط ویژه

کابین کنترل جرثقیل های سقفی

طراحی و ساخت انواع کابین جرثقیل سقفی و دروازه ای در انواع جرثقیل سقفی تک پل و یا جرثقیل سقفی دو پل و یا جرثقیل دروازه ای تک و یا دو پل در دو حالت ثابت و متحرک توسط شرکت جرثقیل سازی آداک با رعایت معیارهای استانداردی و بالاترین کیفیت تولید می شود جهت اپراتوری برخی از جرثقیل های خاص که نیازمند کنترل و اپراتوری جرثقیل توسط کابین طراحی شده روی خود جرثقیل که روی پل جرثقیل نصب می شود از  این نوع محصول استفاده می شود در صنایعی مانند ریخته گری ، صنایع فلزی و روی اکثر گرپ باگت ها از کابین جهت کنترل و اپراتوری جرثقیل استفاده می شود . شرکت جرثقیل سازی آداک افتخار آن را دارد که برای صنایع مختلف کابین جرثقیل در طرح و ساختار مختلف و طبق استاندارد و همچنین طبق درخواست مشتری را طراحی ، ساخت و تولید نموده است.

بازرسی فنی جرثقیل های سقفی وصنعتی

اهمیت استفاده از جرثقیل ها در صنایع بسیارمشهود است،جرثقیل ، نصب دستگاهها ، ساختمان ها ، بناها ، تخلیه و بارگیری کشتی ها و غیره را آسان تر نموده است . چنانچه از این وسائل به خوبی نگهداری نشود و مورد بازرسی فنی و آزمایش مرتب قرار نگیرد چه بسا ممکن است صدمات جبران ناپذیری به دستگاهها ، تجهیزات و کارکنان وارد آید .
برای جلوگیری از بروز این صدمات و پیش آمدها ، جرثقیل ها و وسائل جابجای بار  بایستی منظم  و تحت برنامه زمان بندی شده ای مورد بازدید فنی و آزمایش قرار گیرند تا نواقص و معایب آنها برطرف و برای کار بدون خطر آماده باشند .
خسارتها و ضایعات بسیاری در اثر بی توجهی و عدم بازدید فنی و آزمایش به موقع جرثقیل ها و وسائل جابجای بار  بوقوع پیوسته که اکثرآنها قابل اجتناب بوده اند . برای جلوگیری از بروز خسارها ی  ناشی از فرسایش و خرابی قطعات ، جرثقیل ها و سایر وسائل بالابر می باید تحت نظام و مقررات بازرسی فنی که از طرف موسسات و سازمانهای ذیصلاح منتشر می شود بطور کامل اجزاء هر دستگاه بر حسب کارکرد آن در زمان معین مورد بازرسی فنی و آزمایش قرار گرفته و در صورت لزوم تعمیر اصلاح و رفع عیب گردد .
 
تقسیمات جرثقیل ها سقفی وصنعتی  :
1-2 – جرثقیل های سقفی ( برقی ، بادی و دستی) (Cranes  Overhead Traveling )
این جرثقیل ها جهت جابجایی بار در محوطه های محدودی مورد استفاده قرار می گیرند      ( سالنها ، انبارها ، کارگاهها ...) ، نیروی محرکه این جرثقیل ها به شرح زیر است :
-جرثقیل برقی : قوه محرکه آن برق است .
- جرثقیل بادی : قوه محرکه آن هوای فشرده است که بیشتر در صنایع  کارخانجات شیمیایی و جاییکه گازها و مواد قابل اشتعال وجود داشته باشد بکار  می رود .
- جرثقیل دستی : توسط زنجیر و قرقره و نیروی دست ، حرکات طولی ، عرضی و بالابردن بار انجام می شود . این نوع جرثقیل ها اکثرا در تلمبه خانه ها و کمپرسورخانه ها برای نصب دستگاهها و تعمیرات آنها که به حرکات آهسته احتیاج است مورد استفاده قرار می گیرند .
2-2 – جرثقیل های متحرک زمینی ( Mobile Cranes )
به جرثقیل هایی اطلاق می شود که قادرند با بار مجاز بطور آویز و با نیروی محرکه خود  ( موتور دیزل ) بر روی زمین حرکت کنند . موارد استفاده آنها در صنایع مختلف ، بسیار گسترده  می باشد .
این جرثقیل ها بطور کلی به سه دسته تقسیم می شوند :
1.                        جرثقیل چرخ دار (Wheel Mounted Crane )
2.                        جرثقیل خزنده کفشک دار مخصوص بارهای سنگین (Crawler Mounted Crane)
3.                        جرثقیل گردون یا غیر گردون که بر روی کامیون نصب میشوند  ( Lorry Mounted Cranes ) ، این نوع جرثقیل ها برای جابجایی بار بطور سریع مورد استفاده قرارمی گیرند .
3-2 جرثقیل های ساحلی :(مخصوص کناراسکله ها وباراندازها)
قوه محرکه اکثر این نوع جرثقیل ها برق و بروی ریل حرکت می کنند .
4-2 جرثقیل های برجی ( Derrick Cranes  & Tower Cranes )
اینگونه جرثقیل ها به طور موقت و درجای ثابت نصب می شوند و برای ساخت بناها و نصب دستگاه ها مورد استفاده قرار می گیرند .
ستون ثابت جرثقیل (Derrick ) توسط کابل فولادی مهار میشوند . این جرثقیل ها اغلب در دوره  بهره برداری صنایع ، کاربردی نداشته و بیشتر در زمان احداث کارخانجات و ساختمانها استفاده می شوند .
5-2 جرثقیل های شناور ( Barge Cranes ) :
این نوع جرثقیل ها بر روی کشتیها و یدک کش ها نصب و قوه محرکه آنها برق کشتی یا موتور دیزل است .
6-2 جرثقیل های مخصوص راه آهن (  Loco Cranes ) :
همانطور که از نام این جرثقیل ها مشهود است ، این نوع جرثقیل ها بر روی واگن راه آهن نصب و قوه محرکه آنها موتور دیزل مخصوص به خود می باشد .کاربرد این جرثقیل ها در شبکه های خطوط آهن برای حمل و نقل بارهای مربوط به راه آهن می باشد.
 
7-2 جرثقیل های دیواری (wall cranes) :
مورد استفاده آنها درکارگاهها است وتوسط اهرم وتیرآهن به ستون های فولادی نصب میشوند.این نوع جرثقیل ها دستی یا برقی میباشند و به طور معمول ظرفیت بار چندانی ندارند.
 
8-2 بالابرهای بادی یا برقی ( Air or Electric Operated Hoists ) :
این بالابرها توسط وینچ و کابل فولادی و قلاب به طور معمول بر روی سطح زمین نصب و مهار میشوند و جهت تعمیرات و جابجایی  دستگاهها در ارتفاع بالا مورد استفاده قرار میگیرند.از این جرثقیل ها در موارد تعمیراتی واحدهای بزرگ استفاده زیادی به عمل می آید.
 
 
3- انواع وسائل بالابر کوچک و سبک دستی و لوازم مربوط به آنها :
 
1-3 جرثقیل کوچک دستی ( chain Block ) :
این جرثقیل ها به طور معمول تا ظرفیت حداکثر پنج تن ساخته می شوند و بر روی ارابه اتصال به تیرآهن و یا بر روی جرثقیل های دیواری نصب می گردند . مورد استفاده آنها جهت جابجایی بارهای سبک می باشد .
 
2-3 ارابه ( Trolley Block ) :
وسیله ای است که به طور معمول توسط چهارچرخ بر روی تیرآهن سقفی نصب می شود و توسط زنجیر و قرقره ( و یا بدون زنجیر و قرقره ) به حرکت در می آید و جهت نصب جرثقیل کوچک دستی بکار گرفته می شود .
 
 
3-3 تیرآهن حمال ارابه  و بار ( Runway Beam ) :
تیرآهن مذکور جهت قرارگرفتن ارابه و بالابر ( جرثقیل دستی ، بادی یا برقی ) بر بالای دستگاههایی نظیر پمپ ها ، تلمبه ها ، کمپرسورها و ... نصب می شود . ارابه و بالابر  بر روی آن به حرکت در آمده و بار را جابجا می کند .
 
4-3 سیم بکسل و اتصالات ( Wire Rope Sling ) :
سیم بکسل با بست پرسی یا به طریق بافتنی ساخته می شود و موارد استعمال بسیاری دارد .
 
5-3 زنجیر بکسل و اتصالات :
دانه زنجیر از فولاد کم کربن و بطریق جوشکاری مقاومتی ( Resistance Welding ) ساخته می شود .
 
6-3 مگنت مخصوص حمل آهن :
مگنت به قلاب جرثقیل وصل و توسط راننده کنترل می شود . موارد استعمال آن اکثرا در کارخانجات ذوب و ریخته گری می باشد.
   4- روش بازرسی و آزمایش لوازم و وسائل بالابرها :
در این بخش نکات مهمی که بازرسان فنی در بازرسی و آزمایش قطعات و لوازم مهم عمومی جرثقیل ها بایستی در نظر بگیرند تشریح گردیده است .
 
1-4 قلابها :
برای کنترل باز نشدن دهانه قلابها در طول عمر آن ، قبل از بهره برداری و آزمایش بار اولیه ، به طور معمول بر روی دهانه قلابها علامتی که نشان دهنده شاخص دهانه قلاب می باشد وجود دارد . پس از انجام آزمایش بار و در بازرسی های بعدی این علامت بررسی و چنانچه دهانه قلاب بیش از اندازه باز شده باشد قلاب بایستی از سرویس خارج شود ، این اندازه تقریبا 8 درصد قطر دهانه قلاب می باشد .
نکاتی که بایستی در بازرسی قلابها به آنها توجه نمود عبارتند از :
ترک خوردگی ، ساییدگی ، شکستگی و روان نبودن کاسه ساچمه و سیستم گریس خوری آن . هم چنین داشتن  بست ایمنی برای قلابها ضروری می باشد safety latch )  (. پیچ دسته قلاب از نظر داشتن لقی، سایش و ترک می باید به دقت مورد بازرسی قرار گیرد ، ترکها را می توان توسط آزمایشات غیر مخرب ( رنگهای نافذ و یا پودر مگنتی ) پیدا و مشخص نمود .بیشترین ساییدگی در کف قلاب یعنی درجاییکه سیم بکسل یا زنجیر بکسل قرار می گیرد ایجاد می شود ، این خوردگی ممکن است یکنواخت و به صورت شیار ایجاد شود و نباید بیشتر از ده درصد ضخامت قلاب در محل ساییدگی باشد . اتصالات قلاب ، بخصوص قلاب هاییکه مستقیما به کابل فولادی و توسط وزنه وصل می شوند از نظر محکم بودن وزنه ، خوردگی و زنگ زدگی کابل و اتصالات می باید بازرسی شوند .
حتی المقدور نباید روی قلاب جوشکاری شود ، در صورت احتیاج به جوشکاری باید ابتدا جنس فلز قلاب مشخص و سپس روش جوشکاری و عملیات حرارتی طبق دستورالعمل سازنده اعمال گردد .
 
2-4 کابل فولادی :
کابل فولادی طنابی است قابل انعطاف که از چندین سیم فولادی با قدرت کششی زیاد ساخته شده و در صنعت برای بالا و پایین بردن بار ، حفاری ، کشیدن بار و غیره بکار می رود . کابل فولادی را از قطر ، تعداد سیم ، تعداد رشته ها ، ساخت و طرز قرارگرفتن و نوع لایه ( شامل لایه مغزی ) و نوع فلز آن تشخیص می دهند .
کابلها از فولادهای مختلف ساخته می شوند و انتخاب آنها بستگی به سرویس ، قدرت کششی و مقاومت آنها در مقابل خوردگی دارد .
بازرسی مرتب از کابل فولادی بهترین راه جلوگیری ازخسارات  ناشی از پاره شدن کابل است .برای بازرسی کامل و طولی کابل ، باید ابتدا آنرا از روی دستگاه باز و تمیز نمود .
برای تمیز کردن کابل باید از برس سیمی و هوای فشرده و پارچه استفاده کرد و از بکاربردن موادی مانند بنزین که روغن داخل کابل را فاسد و در خود حل می کند اجتناب نمود . کابلهای فولادی را باید از نظر خوردگی ، ساییدگی ، پارگی و لهیدگی مورد بازرسی عینی قرار داد .
زمان تعویض کابل فولادی اغلب اوقات مشکلی را برای بازرسان فنی بوجود می آورد ، زیرا تعویض آنها باید همیشه با در نظر گرفتن شرایط کار ، ایمنی و صرفه جویی انجام گیرد ، در صورتیکه نشانه ای از خوردگی زیاد ، پارگی ، ساییدگی و غیره مشاهده شود باید اقدام به تعویض آن نمود ، طبق مقررات و نظام نامه های بعضی از کشور های صنعتی درباره معیار تعویض کابل فولادی بالابرنده بار، اگر سیمهای بریده شده در طولی معادل ده برابر قطرکابل بیش از پنج درصد تعداد کل رشته ها باشد و یا نشانه ای از خوردگی ، پارگی ، ساییدگی و غیره مشاهده شود باید اقدام به تعویض کابل نمود.
چنانچه خوردگی کابل سریع باشد ، باید علت را جستجو کرد ، عدم تناسب ابعاد قرقره با قطر کابل اکثرا باعث ساییدگی سریع می شود .
 
برخی از علل خرابی کابلهای فولادی به شرح زیر است :
-         انتخاب غلط کابل از لحاظ اندازه ، ساخت و نوع .
-         عدم روغنکاری صحیح و بموقع .
-         عبور کابل از روی قرقره و استوانه نامناسب و غیر تراز .
-         بیرون آمدن کابل از روی قرقره و استوانه .
-         روی هم قرار گرفتن و یا پیچیده شدن کابل بیش از اندازه بر روی استوانه .
-         شرایط کار سخت و ضربه های شدید بار بر روی کابل .
-         کار در مجاورت حرارت زیاد .
-         هوای مرطوب و آلوده به گازهای خورنده .
-         استفاده و نصب اتصالی های غلط و غیر استاندارد در انتهای کابل .
 
3-4 قرقره واستوانه کابل فولادی :
قرقره ها باید از نظر ترک ، شکستگی و ساییدگی شیار مخصوص قرارگرفتن و عبور کابل فولادی بازرسی شوند . چنانچه در اثر بار و یا نیروی زیاد ، شیار قرقره ساییده ، گود و گشاد گردد و یا خراش پیدا نماید بایستی تعمیر و یا با قرقره نو تعویض شود ، در غیر این صورت باعث خرابی سریع کابل فولادی خواهد شد . بایستی دقت شود که قطر قرقره کوچکتر از طراحی نباشد در غیر این صورت باعث خمیدگی زیاد و کوتاهی عمر کابل خواهد گردید بوش برنجی و یا بلبرینگ ساچمه ای قرقره که روی محور می گردد بایستی بازرسی شوند ، چنانچه بوش برنجی دارای خوردگی زیاد باشد باید بوش تعویض گردد . قرقره هاییکه دارای ساچمه و بلبرینگ هستند باید دقت شود که ساچمه روان و آزاد بوده و شکستگی نداشته و بخوبی گریس کاری شود .
شیارهای کابل فولادی بر روی استوانه ها نیز باید بازرسی شوند و اگر ساییدگی ، خراش و تیزی پیدا کرده باشند بایستی تعمیر گردند . لبه استوانه نباید شکسته شده باشد و یا طوری باشد که باعث خارج شدن از روی استوانه شود . کابل ها نباید بیش از اندازه لبه استوانه بر روی هم پیچیده و جمع شوند . پس از نصب کابل فولادی بر روی استوانه و آوردن قلاب به پایین ترین سطحی که در آنجا بکار برده می شود ، باید حداقل دو دور طناب بر روی استوانه باقی بماند .
 
3-5 ترمز ها و اتصالات :
ترمزها بایستی از روی کاسه ترمزبازشده و لنت آنها از نظر ساییدگی، شکستگی یا صاف و صیقل و چرب بودن بازرسی عینی گردند. در صورت معیوب بودن، دستور تعویض آنها داده شود.اگر لنت ترمزها صاف شده اما هنوز به پرچ نرسیده باشند ، می توان لنتها رابا برس سیمی و کاغذ سمباده تمیز نمود،اگر لنت ترمزها به پرچ رسیده باشد باید آنها را تعویض نمود.
اگر لنت از نوع چسبیده به کفشک باشد باید دقت کرد که لنت در جای خود ثابت بوده و از کفشک جدا نشده باشد،حداکثر ساییدگی لنت نباید بیش از پنجاه درصد ضخامت اصلی باشد .
کفشک و اتصالات ترمز نظیر میله ها و اهرم ها و پیچ های پایه ترمز بایستی ا زنظر شکستگی ، ساییدگی و ترک خوردگی بازرسی شوند ودرصورت معیوب بودن تعویض گردند.
د ر صورت پیاده شدن و تعویض لنتها ، پس از نصب مجدد می بایست دقت کرد که میله ها در جای خود قرار گرفته باشند و به وسیله میله ضامن مهار و با پیچ محکم شده باشند ، دهانه میله ضامن حتما بایستی باز شود تا در موقع کارو لرزش امکا ن خارج شدن آنها نباشد.
قبل از به کارگرفتن جرثقیل ، لنت ترمزها بایستی با بار میزان شوند به طوریکه بتوانند بار را در هر نقطه به طور ثابت نگهدارند .
اگر لنت ترمز بیش از پنجاه درصد ضخامت اصلی ساییده شده باشد بایستگی اقدام به تعویض آْن نمود، لنت های سوخته یا داری ساییدگی ناهموار و یا لنت هایی که به پرچ رسیده باشند باید تعویض شوند.
کاسه ترمزهایی که براثر تماس لنت و برآمدگی پرچها ، خراش برروی سطح آنها ایجاد شده باشد می باید به وسیله ماشین تراش ، صاف و عیوب آنها برطرف گردد.
 
3-6 زنجیرهای بار و اتصالات ( Hoist Chains) :
زنجیرهای فولادی که برای بالابردن بار مورد استفاده قرار می گیرند به طور معمول از نوع فولاد کم کربن و بطریق جوشکاری مقاومتی ( Resistance Welding ) ساخته می شوند .
برای بازرسی زنجیر بهتر است آنرا از روی جرثقیل پیاده کرد و روی سطح تمیزی قرار داد ، تصمیم مبنی بر پیاده کردن یا نکردن زنجیر از روی دستگاه با بازرسی فنی است ، زمان بازرسی زنجیر بستگی به شرایط کار و حرارت محیط دارد . در شرایط سخت و تکانهای شدید و کار مداوم و حرارت زیاد ( مانند ذوب و ریخته گری فلزات ) زنجیرها بایستی هر شش ماه یکبار مورد بازرسی قرار گیرند ، دوره بازرسی سایر زنجیرها هر سال یکبار می باشد .
عیوب و خرابی زنجیر زنجیر بطور کلی عبارتند از جوش معیوب ، ترک خوردگی ، شکستگی ، ساییدگی ، کشیدگی ، پیچ و تاب و گره خوردگی و زنگ زدگی .
ترکهای جوش ناشی از خستگی بیشتر بر روی جوشهای کم نفوذ و متخلخل و در قسمت داخل حلقه های زنجیر که در معرض اصطحکاک قرار دارد ایجاد و اکثرا با چشم مشخص می گردد ، بنابراین در هر بازرسی بایستی به قسمتهای داخل زنجیر بیشتر توجه گردد .
در سرویسهای بحرانی و حساس ، ترک خوردگی و شکستگش را می توان با کمک رنگهای نافذ با پودر مگنتی مشخص و پیدا نمود . شکستگش حلقه زنجیر اکثرا بعلت محیط کار بسیار سرد و سختی زیاد فلز بویژه در زنجیرهای فولادی که سختی آنها بیش از 375 برینل باشد و یا چنانچه در اثر کار زیاد سخت شده باشد ، ایجاد می گردد .  برای جلوگیری از شکستگی ، این نوع زنجیرها را بایستی در کارگاه مجهز بوسیله بازپخت سختی شان را به حد 300 تا 350 برینل تقلیل داد .
ساییدگی زنجیر که اکثرا از داخل و بین دانه ها ایجاد می شود نباید از مقدار معین که سازنده تعیین می کند بیشتر شود ، این مقدار برای زنجیرهای فولادی کم کربن تقریبا 0.5 میلیمتر در هر 25 میلیمتر قطر می باشد ، در این حد ساییدگی تقریبا 15 درصد از قدرت زنجیر کم می شود ، بار بیش از ظرفیت و یا گیر کردن زنجیر زیر بار و وارد آمدن فشار زیاد باعث کشیدگی دانه های زنجیر می شود ، این کشیدگی و ازدیاد طول در جرثقیل های دستی حائز اهمیت است . در این نوع جرثقیل ها دانه های زنجیر در محل مخصوص خود بر روی قرقره ها جای گرفته و آنها را بگردش در می آورد ، اگر دانه ها کشیده شوند این عمل انجام نمی شود و قرقره ها کار نمی کند و بایستی زنجیر تعویض شود .
کشیدگی جزیی که در اثر ساییدگی بطول زنجیر اضافه می شود  تا حد تقریبی 12 میلی متر در 300 میلی متر قابل قبول  و ایمن می باشد .
تاب و گره خوردگی و زنگ زدگی زنجیر با چشم دیده می شود ، در صورتیکه قابل ملاحظه می باشد باید تعویض گردد ، حلقه ها و سایر اتصالات زنجیر بایستی از جنس فلز باشد و جهت بازرسی عینی باید از روی دستگاه و زنجیر مربوطه پیاده شود ، روش بازرسی اتصالات عینا شبیه بازرسی زنجیر است .
 
3-7 محورها و میله ها :
محور ومیله قرقرها ، استوانه ها و چرخها بایستی از نظر ساییدگی ، ترک خوردگی و شکستگی بازرسی عینی شوند ، چنانچه ساییدگی محورها و میله ها بیش از 0.25 میلیمتر ( 0.01 اینچ ) در هر 25 میلیمتر ( 1 اینچ ) قطر باشد ، باید اقدام به تعویض آنها نمود .
محور تعادل قرقرها ، چرخها و استوانه ها ممکن است با بکار بردن فولاد نامرغوب در ساخت و یا در اثر ضربه های شدید و کار سخت و مداوم و یا خمش ترک بردارند ، این ترکها اغلب در قسمتهایی از محور که تغییر قطر داده شده و لبه های تیز دارد و یا در جوشکاری محور و اطراف آن مشاهده می گردد ، برای مشخص نمودن حدود ترکها می توان از رنگهای نافذ و یا پودر مگنتی استفاده کرد .
محل شیار محورها که به چرخ یا دنده متصل می شوند بایستی از نظر ساییدگی و لق بودن بازرسی شود ، میله ها بخصوص در مورد بست انتهای کابل فولادی بایستی از نظر روان بودن بازدید شوند ، چنانچه میله روان نباشد با حرکت پاندولی کابل بتدریج تنش زیاد بر روی سیمهای کابل در جاییکه به بست متصل می شوند وارد آمده و منجر به پارگی کابل می شود ، بایستی دقت کرد که پیچهای دو سر محور چرخها همگی در جای خود قرار داشته و محکم شده باشند ، مجرای گریس و روغن محورها و میله ها بایستی از نظر باز بودن بازرسی شوند تا در موقع کار بخوبی روغنکاری شوند .
 
 
3-8 چرخها ، دنده ها و چرخ دنده ها :
اکثر جرثقیل های سقفی بوسیله چرخهای فولادی بر روی ریل حرکت می کنند ، این چرخها بایستی از نظر ساییدگی مخصوصا قسمت کف و لبه ها و همچنین از نظر شکستگی ، ترک خوردگی و روان بودن بازرسی عینی گردند .
چرخها اگر دارای یاتاقانهای ساچمه ای باشند باید دقت کرد که روان بوده و کاسه ساچمه شکسته نشده باشد ، چنانچه از نوع بوش برنجی باشد لقی زیاد نداشته باشد ، برای اطمینان از روان بودن و بازرسی چرخ می توان با استفاده از جک روغنی یا بلند کردن جرثقیل ، چرخها را بالا نگه داشت و مورد بازرسی قرار داد .
کلیه دنده های چرخ و محور و دنده های رابط و محل شیار دنده های متصل به محور و کوپلینگ محور به موتور برق بایستی از نظر ساییدگی و پارگی( کوپلینگ ) مورد بازرسی عینی قرار گیرد ، دریچه جعبه دنده باید باز شود و دنده ها از لحاظ خوردگی ، زنگ زدگی ، ساییدگی و شکستگی بازدید شوند ، دریچه جعبه دنده را نباید جهت بازدید در موقع گردش و کار دنده ها باز نمود . ضمنا باید مطمئن گردید که مقدار کافی روغن در جعبه دنده ها باشد ، پیچهای پایه جعبه دنده به بدنه جرثقیل همگی می باید در جای خود قرار داده شده و محکم شده باشند .
 
3-9 ریل ها و اتصالات :
اکثر ریلها از فولاد سخت و دارای کربن متوسط و یا زیاد ساخته می شوند ، جوشکاری این نوع ریلها بایستی طبق روش معین و دستورالعمل سازنده انجام شود ، در غیر این صورت امکان ترک خوردگی بر روی جوش و اطراف آن که تحت تاثیر حرارت قرار می گیرند ، در زمان جوشکاری و هنگام بهره برداری بسیار است .
در بازرسی های اولیه و حین نصب و دوره ای بایستی از این جوشها بازرسی عینی بعمل آید و در صورت نیاز به حصول اطمینان بیشتر با رنگهای نافذ و یا پودر مگنتی آزمایش شوند .
تراز بودن ریلها همراه با تیرآهن حمال زیر ریل و هم چنین هم تراز و موازی بودن ریلها نسبت به یکدیگر بایستی در حین نصب و بازرسی اولیه و قبل و بعد از آزمایش بار ، اندازه گیری شوند و در صورت لزوم میزان و اصلاح گردند . باید دقت کرد که پیچ بست ریلها ( حرکت طولی و عرضی ) همگی در جای خود قرار داده شده و محکم باشند .
3-10 اسکلت فلزی :
تیرهای مخصوص حمل بار ، رابطهای عرضی ، ستونهای اسکلت فلزی ، پل و کالسکه جرثقیل ها بایستی از نظر خمیدگی ، زنگ زدگی ، شکستگی و ترک خوردگی بازرسی عینی شوند .
در بازرسی حین نصب و اولیه می باید  تراز بودن تیرهای حمل بار زیر ریلها و شاقول بودن و مقدار نشست ستونها و همین طور موازی و افقی قرار گرفتن ریلها نسبت به یکدیگر توسط نقشه بردار زیر نظر مهندسین سازه اندازه گیری شود و در صورت لزوم اصلاح گردد . استحکام پیچهای اتصالات مذکور در صورتیکه جدیدا نصب گردیده باشند ، بایستی توسط Torque Meter  قبل و بعد از آزمایش بار کنترل شوند ، بایستی دقت نمود که پیچها طبق مشخصات سازنده باشند .
در بازرسی های دوره ای اتصالات پیچی از نظر استحکام ، ساییدگی ، شکستگی و یا پارگی محل پیچ بازرسی و در صورت لزوم پیچ ها آچارکشی و یا تعویض شوند ، دقت شود که واشر مناسب و شیب دار در زیر پیچ و مهره های تیرآهن بکار برده شود .
اتصالات جوش بخصوص جوشهایی که در محل انجام شده ، می باید از لحاظ کیفی بازرسی و کنترل شود .
در صورتیکه نردبان برای تعمیر ، سرویس و بازرسی جرثقیل طراحی و ساخته شده باشد باید محکم و طوری نصب شود که بتوان بدون اشکال و خطر به جرثقیل دسترسی پیدا نمود .
نرده های جرثقیل ، راهروها ، پلکانها و همین طور صفحات مشبک راهرو بایستی از لحاظ استحکام و داشتن بست کافی بازرسی عینی گردند .
در جرثقل هایی که برای حمل پاتیل مواد مذاب مورد استفاده قرار می گیرند ، جهت حفاظت حرارتی ، ورقه فلزی مقاومی  در زیر تیرآهن مخصوص توسط سازنده نصب می گردد ، وجود این ورقه و وضعیت نصب آن بایستی مورد بررسی قرار گیرد .
ستونهای فولادی در سطح زمین و جاییکه در بتون فوندانسیون قرار می گیرند از نظر زنگ زدگی ، خوردگی ، نشست ، ترک خوردگی و شکستگی پایه های سیمانی بازرسی شوند و در صورت لزوم با نظر بازرس ، بتون و یا خاک اطراف بخشی از ستونهای مخصوص بار اسکلت فلزی برداشته شود .
 
 
 
11-3 وسائل بازدارنده و ضربه گیرها :
در دو انتهای تیر حمال بار ریلهای پل و کالسکه جرثقیل سقفی بایستی حتما وسائل ثابت بازدارنده نصب شود ، این وسائل مانع خروج و سقوط پل یا کالسکه از روی ریلها می گردد ، این وسائل از تیر آهن یا نبشی ساخته می شود و روی تیر حمال بار ریلها توسط پیچ فولادی مقاوم محکم می گردد ، در هر بازرسی بایستی دقت کرد که پیچها همگی در جای خود قرار دارد و محکم شده باشد .
برای خنثی کردن ضربه های شدید ناشی از حرکات طولی و عرضی جرثقیل ، ضربه گیرهایی بر روی پل و کالسکه و در دو طرف نصب می شود ، این ضربه گیرها ممکن است از نوع لاستیکی ، روغنی و یا روغنی فنری با هم انتخاب شوند که از صدمه به جرثقیل جلوگیری کنند .
از نظر ایمنی ، ضربه گیرهای روغنی باید بوسیله کابل فولادی به بدنه جرثقیل مهار شوند که در صورت بریدگی پیچها به پایین سقوط ننمایند ، در هر بازرسی ضربه گیرها بایستی از نظر پارگی ، شکستگی ، سالم بودن و نداشتن نشتی و وجود مهار بررسی و از عملکرد آنها اطمینان حاصل شود .
 
12-3 واحد مگنت و اتصالات :
کلیه جرثقیل های سقفی که نگهداری و جابجایی بار توسط دستگاه مگنت انجام می شود ، به طور معمول می باید مجهز به سیستم باطری اضطراری باشند که در مواقع قطع برق اصلی ، مگنت بتواند بطور اتوماتیک بار را به حالت معلق برای حداقل مدت 20 دقیقه نکهدارد ، در صورتیکه اینگونه جرثقیل ها فاقد سیستم باطری اضطراری باشند بایستی با در نظر گرفتن شرایط کار و در صورت امکان نصب باطری توصیه گردد .
 
مگنت توسط سیستم سیم پیچی که داخل محفظه فولادی قرار گرفته تامین و بوسیله زنجیر با حلقه و اتصالات به قلاب جرثقیل وصل می شود و توسط راننده کنترل می گردد ، در هر بازرسی باید مگنت ، زنجیرها ، حلقه ها و اتصالی ها از نظر ترک خوردگی ، شکستگی و ساییدگی مورد بازرسی قرار گیرند .
 
13-3 کلیدهای ایمنی :
برای جلوگیری از بالا رفتن قلابها  بیش از حدود تعیین شده ، کلیدهای ایمنی برقی بر روی جرثقیل تعبیه می شود که بتواند قلابها را پس از رسیدن به حدود مزبور متوقف و مانع بالا رفتن آنها از آن حد به بعد شوند .
در بعضی از جرثقیل ها برای اطمینان بیشتر ، در فاصله بالاتر کلید برقی ثانوی نیز نصب می شود ، در محل هاییکه راننده قادر به دید بار در سطح زمین یا پایین تر نیست برای جلوگیری از پایین رفتن قلاب بیش از حد معین کلید ایمنی خودکار برای حرکت پایین در نظر گرفته می شود .
برای اینکه حرکت طولی و عرضی  جرثقیل های سقفی از حد معین تجاوز نکند ، در صورت لزوم کلیدهای ایمنی خودکار در دو انتهای تیر حمال ریلها و یا بر روی پل و کالسکه جرثقیل قرار می دهند تا مانع برخورد جرثقیل به انتهای ریل و اسکلت فلزی اطراف گردد ، به جای این کلیدها می توان از کلیدهای روغنی استفاده نمود .
لازم به تذکر است که منظور از نصب این نوع کلیدها محفوظ نگه داشتن دستگاهها می باشد و نباید از آنها برای توقف جرثقیل یا بار استفاده نمود .
در هر بازرسی بایستی این نوع کلیدها و وضعیت نصب آویز گرداننده آنها آزمایش و در صورت لزوم تنظیم گردند.
 
14-3 آزمایش بار :
قبل از انجام آزمایش بار جرثقیل سقفی ویا صنعتی  بایستی یک بازدید عینی از ریلها ، چرخها ، کابلهای فولادی ، قلابها ، ترمزها و اتصالات بعمل آورد که بدون عیب و نقص و همه چیز در جای خود باشند .
در آزمایش اولیه جرثقیل ، حتی الامکان بایستی پل جرثقیل بر روی ستونهای اصلی قرار داده شود و حداکثر خمش عمودی پل جرثقیل اندازه گیری شود ، جهت بدست آوردن حداکثر خمش عمودی بایستی جرثقیل با بار مجاز آزمایش گردد ، برای انجام این آزمایش جرثقیل باید وسط عرض دهانه   پل یا (Span)     قرار گیرد و بار مجاز جرثقیل به مقدار کمی از زمین بلند شود .
مقدار خمش طبق دستورالعمل سازنده اندازه گیری می شود ، در صورتیکه دستورالعمل مشخصی نباشد ، مقذار خمش را می توان بوسیله شاقول که از وسط پل آویزان می شود اندازه گیری نمود .
حداکثر خمش زیر بار مجاز در وسط پل جرثقیل نباید از 750/1 فاصله عرض دهانه تجاوز نماید ، پس از اندازه گیری خمش ابتدا ترمز سپس حرکات طولی و عرضی جرثقیل با بار مجاز آزمایش می گردد ، در این مرحله کلیدهای ایمنی برقی جرثقیل بدون بار آزمایش می شوند .
در صورتیکه آزمایشات فوق رضایت بخش بود ، جرثقیل بایستی با 25 درصد بیشتر از بار مجاز آزمایش نهایی گردد و کلیه حرکات و ترمز ها بخوبی عمل نمایند .
آزمایش اضافه بار بایستی در مورد جرثقیل هایی که دارای دو قلاب یا بیشتر باشند برای هر یک جداگانه انجام شود.
پس از انجام آزمایش بار ، ترمزها از نظر داغ شدن ، بست های کابل فولادی از نظر محکم بودن و سایر قطعات از نظر خمیدگی ، شکستگی ، ترک خوردگی و پوسته شدن رنگها که در اثر فشار بار بوجود می آید بررسی نهایی گردیده و جرثقیل بدون بار حرکت داده شود .
 
4- بازرسی جرثقیل های سقفی ( برقی و دستی ):
به طور کلی بازرسی جرثقیل های سقفی در دومرحله انجام می گردد :
 
1-بازرسی اولیه و حین نصب :
کلیه جرثقیل ها و بالابرها قبل از بهره برداری اولیه بایستی توسط بازرس فنی مورد بازرسی و آزمایش زیر بار قرار گیرند ، نکاتی که می بایست در این بازرسی مورد توجه قرار گیرند به شرح زیر می باشد :
-  قبل از انجام بازرسی و بهره برداری جرثقیل های سقفی وصنعتی باید ابتدا کلیه مدارک ، نقشه ها ، مشخصات و گواهینامه های سازندگان ، لوازم و قطعات جرثقیل ها و بالابرها بررسی گردیده و خلاصه مشخصات فنی آنها توسط بازرس فنی استخراج شود . در این بررسی بازرس با نحوه طرح ، ساخت ، جنس و مشخصات و استانداردهاییکه در ساخت آنها بکار گرفته شده آشنا می شود تا پس از بازرسی مطمئن گردد که قطعات مطابق طرح و مشخصات سازنده و استاندارد معین ساخته شده و دارای گواهینامه سازنده می باشند ، در صورت عیب و نقصی در مدارک ، نیازهای بازرسی فنی جهت تکمیل و یا تکرارآزمایش دستگاه به سرپرست واحد اعلام می گردد .
-  سپس بایستی یک بازرسی عمومی از کلیه قطعات نصب شده و یا در حال نصب بخصوص قطعات حساس مانند ترمز ، کابل های فولادی ، قلاب ، مگنت و کلیدهای ایمنی  جرثقیل بعمل آورد و اطمینان حاصل شود که به نحو صحیح نصب شده و در حمل ونقل آسیب ندیده و اتصالات آنها بدون عیب و نقص می باشند .
-  بازرسی عینی از اسکلت فلزی ، تیرآهن حمال ، ستون ها و ریلها و اطمینان از بکاربردن اتصالات صحیح و کنترل پیچها و بی عیب بودن چوشکاری ها نیز از وظایف بازرس فنی جرثقیل ها  می باشد . چنانچه بازرس لازم تشخیص دهد بررسی و محاسبات تیراهن حمال و ستونها برای حصول اطمینان بیشتر می بایست  توسط مهندسین سازه بعمل آید .
-  هم تراز بودن ریلها و شاقول بودن ستون ها نیز می باید توسط نقشه بردار ، قبل و بعد از انجام آزمایش زیر بار جرثقیل ها انجام شده و تنظیم های مورد لزوم صورت پذیرد .
-  آزمایش زیر بار طبق دستورالعمل آخرین مرحله بازرسی فنی بوده و طی آن مقدار خمش ریل جرثقیل سقفی تعیین و یا معیارهای طرح مقایسه گردد .
-  پس از پایان موفقیت آمیز آزمایشات ، بازرس جرثقیل ها وملزومات مربوط به جرثقیل ها می باید اقدام به تهیه گزارش بازرسی نموده و ضمن انعکاس بازرسیهای انجام شده ، سلامت دستگاه را برای بهره برداری گواهی نماید .
 
2-بازرسی دوره ایج  جرثقیل ها :
پس از بهره برداری از جرثقیل ها ، برای حصول اطمینان از حفظ سلامتشان و تضمین ایمنی کارکرد آنها لازم است که به صورت دوره ای مورد بازرسی فنی قرار گیرند .
زمان بازرسی دوره ای جرثقیل های سقفی برقی واقع در کارگاهها ، انبارها ، کارخانجات ذوب و ریخته گری و سایر مکان هایی که از جرثقیل به طور دائم استفاده می نمایند هر سال یکبار می باشد ، در صورت کار مداوم و 24 ساعته جرثقیل و یا کار نزدیک به حرارت زیاد ، زمان بازرسیهای دوره ای کوتاه تر گردیده و به هر شش ماه یکبار تقلیل پیدا می نماید .

از جرثقیل های صنعتی و كارگاهی می توان به جرثقیل سقفی تک پل ، جرثقیل سقفی دوپل ، جرثقیل سقفی آویز ، جرثقیل دروازه ای ، جرثقیل ستونی ، جرثقیل بازویی ، جرثقیل مونوریل اشاره کرد که در جدول زیر مشاهده می نمایید.


ردیف شرح لینك
1 جرثقیل سقفی تک پل جرثقیل سقفی تک پل
2 جرثقیل سقفی دوپل جرثقیل سقفی دوپل
3 جرثقیل سقفی آویز جرثقیل سقفی آویز
4 جرثقیل دروازه ای جرثقیل دروازه ای
5 جرثقیل نیم دروازه ای جرثقیل نیم دروازه ای
6 جرثقیل ستونی جرثقیل ستونی
7 جرثقیل بازویی جرثقیل بازویی
8 جرثقیل مونوریل جرثقیل مونوریل
9 جرثقیل های خاص و سفارشی جرثقیل های خاص و سفارشی

در زمان کار میان زمین و هوا نباید فقط به شانس تکیه کرد – از تکنولوژی و نوآوری جرثقیل سازی آداک استفاده کنید .
در ضمینه بالابری ،حمل ونقل ،جابجایی جرثقیل سازی آداک یک راه حل مناسب برای نیازهای خاص شما دارد. با توجه به تجربه چندین ساله ما ، ما میدانیم که چه جیزی برای شما مهم است، برای مثال محصولات ابداعی با کیفیت بالا که سرعت بالا و انعطاف پذیری بهینه را فراهم می کند. به علاوه ما شما را با سرویس های جامع و توانایی عملی و اجرایی خود حمایت می کنیم که به شما امکان رقابت می دهد .
تمام اینها و بیشتر ، برنامه های جرثقیل سازی آداک برای بالابری و تجهیزات جرثقیل را شامل می شوند . با استفاده از راه حل های استاندارد و سیستم های انتخابی( خواسته شده توسط مشتری ) ، ما قادر به رویارویی با خواسته های خاص شما هستیم.
به کم قانع نباشید

A. مشاوره فردی و بیطرفانه در همه جا بطور رایگان در دسترس است.

جرثقیل سازی آداک یک مشاوره کارشناسانه را برای شرکت هایی که به دنبال یک سیستم جرثقیل مطلوب برای محدوده و شرایط کاری خود هستند ، پیشنهاد می کند .
خواسته های شخصی و منحصر بفرد شما خط مشیء است برای تکنسین های ما که در راستای آن بطور بیطرفانه به شما پیشنهاد ارائه کنند و یک راه حل مورد پسند مشتری را که مناسب نیازهای خاص شما باشد را طراحی می کنند .
ما را بیازمایید – و از مزیت های سرویس های ما سود ببرید .

B. راه حل های اقتصادی بر اساس نقشه های دقیق پایه ریزی شده اند

برای مطمئن ساختن یک عملیات قابل تکیه از لحاظ سیستم جابجایی مواد و ارزیابی هزینه ها ، یک پروژه می بایست بطور دقیق و متفکرانه جلو رفته باشد .در آن صورت جرثقیل سازی آداک مشتری ها را تشویق می کند که از همان ابتدا با مهندسین و تکنسین های با تجربه ما همراه شوند . در طول انجام طراحی ، آنها قادر خواهند بود که یک راه حل مؤثر و مشتری پسند بر پایه مونتاژهای استاندارد طراحی کنند .

C. تحویل به موقع ، بخشی از سرویس های ماست

جرثقیل سازی آداک تمام قطعات را در زمانی که شما به آنها نیاز دارید فراهم می کند وهمواره در زمان مقرر شده انجام می گیرد .به همین دلیل ما یک سیستم نقشه ریزی و تولید را فعال می کنیم که بازتاب میزان دقت در محصولات جرثقیل سازی آداک است .

D. هر تکنولوژی فقط زمانی خوب است که خدمات پس از فروش آن خوب باشد.

قطعات جرثقیل و ابزار آلات بالابری جرثقیل سازی آداک دارای محکم ترین و بهترین کیفیت و استاندارد های ایمنی است و به خاطر همین اطمینان و اعتبارشان ،مشهور هستند .
در مشکلات و اتفاق های بعید شما می توانید بر حمایت های عالی ما تکیه کنید . ما یک شبکه وسیع خدمات متمرکز را فعال می کنیم . تکنسین های سرویس کار ما بهترین حمایت و پشتیبانی را در صنعت ارائه می دهند .
لوازم یدکی ، از انبار ما در تهران که تمام قطعات و مونتاژها در اینجا نگهداری میشوند ، توزیع میشوند



 



جرثقیل های سقفی صنعتی وکارگاهی




مشاهده کنيد که بالابرهاي سيم بکسلي  وزنجيري برقي BSA crane ارائه شده توسط بنيان صنعت آداک چه کاري مي تواند براي شما انجام دهد . اگر به دنبال بالاترين انعطاف پذيري هستيد ، BSA crane راه حل شماست .

توضيحات بيشتر:

لازم به ذکر است جهت هر نوع سوال و يا نياز به مشاوره همواره کارشناسان ما آماده پاسخگويي به شما عزيزان مي باشند . هرگونه سوال ويا مشاوره درخواستي خود را مي توانيد در سامانه پيامكي شركت با شماره 3000754659 ارسال ودر اسرع وقت پاسخ خود را دريافت نماييد.

مشاهده کنيد که بالابرهاي سيم بکسلي  وزنجيري برقي BSA crane ارائه شده توسط بنيان صنعت آداک چه کاري مي تواند براي شما انجام دهد . اگر به دنبال بالاترين انعطاف پذيري هستيد ، BSA crane راه حل شماست .

توسط : admin | تاریخ : 1398/05/11 | نظرات